Blindside

Tom Brady vs. Vadertje Tijd

Brett Carlsen/Getty

You love him or you hate him. Bij sommige mensen is er gewoon geen middenweg. Tom Brady is misschien wel de belichaming van deze uitspraak binnen de NFL. De quarterback (sinds 2000) van de New England Patriots mocht afgelopen vrijdag 41 kaarsjes uitblazen en staat aan de vooravond van zijn 19e seizoen. Brady, uiterst bedreven met zijn gezondheid en conditie lijkt natuurwetten te tarten. De afgelopen 3 jaar werd volop gespeculeerd of dit dan “het jaar was dat Brady het niveau niet meer kon opbrengen”. Keer op keer bewees “The G.O.A.T” critici hun ongelijk.

2018 is hierop geen uitzondering. Opnieuw rijst diezelfde vraag. Alhoewel het antwoord op deze vraag pas over een aantal maanden bekend zal zijn lijken er toch wat tekenen aan de wand te zijn. Afgelopen SuperBowl voelde niet alsof Brady zijn “normale” spelletje speelde en volledige controle had. Een off-day of niet, de lat ligt hoog bij een speler van zijn kaliber. Wat meer in het oog springt zijn een aantal statistieken gedurende het reguliere seizoen.

Zo waren de laatste 5 wedstrijden gedurende die periode (ondanks de 4-1 record) niet anders dan middelmatig te noemen.Beginnend in Week 13, registreerde Brady een passer rating van 81.6, 17de in de NFL, en zijn yards per attempt  6.95, goed voor een 15e plaats. Wanneer we kijken naar touchdowns to interceptions ratio zakt deze van 26:3 in zijn eerste  11 games naar een zeer ongebruikelijke 6:5.

Zoals we in het verleden vaker hebben gezien is het verval bij quarterbacks vaak groot en onomkeerbaar, denk aan bijvoorbeeld Peyton Manning in 2014. De Patriots zelf lijken echter vol vertrouwen getuige het vertrek van backup-quarterback Jimmy Garropolo naar de San Francisco 49’ers. Met het aantrekken van running back Sony Michel zou echter ook zo maar kunnen zijn dat de focus meer komt te liggen op de running game om op deze manier de druk bij Brady weg te halen.

Zal TB12 ook in 2018 zijn critici de mond snoeren? De tijd zal het leren…